Inhoudsopgave
De meest gestelde vragen over WordPress
Als je nog onbekend bent met WordPress roept het waarschijnlijk nog een hoop vragen op. Onderstaand de meest gestelde vragen over WordPress:
- Wat is WordPress?
- Wat kost een WordPress website?
- Is een WordPress website makkelijk zelf te beheren?
- Kan je ook een webshop maken met WordPress?
- Zijn WordPress websites veilig?
- Zijn gratis thema’s minder goed dan betaalde thema’s?
- Wat zijn WordPress plugins precies?
- Kan ik makkelijk zelf een WordPress website maken?
1. Wat is WordPress?
WordPress is het meest gebruikte open source content management systeem (CMS) ter wereld. Open source betekent dat iedereen kan helpen met het verder ontwikkelen. Meer dan een derde van alle websites wereldwijd zijn gemaakt met WordPress.
2. Wat kost een WordPress website?
WordPress zelf is gratis te downloaden. Je hebt alleen wel hosting nodig voor je website, en dat kost geld. Afhankelijk van de provider, en complexiteit van je website, betaal je jaarlijk tussen de €10,- en €100,- Als je dus een beetje handig met computers bent kun je in principe zelf de website gaan bouwen. Andere kosten die wellicht gemaakt worden zijn kosten voor een WordPress thema en voor eventuele plugins.
3. Is een WordPress website makkelijk zelf te beheren?
Ja. Het WordPress CMS is erg gebruiksvriendelijk, dus je kunt zelf gemakkelijk jouw website beheren. Sommige thema’s zijn wel wat gebruiksvriendelijker dan andere, maar alles went. Het bijwerken van teksten en afbeeldingen is dus vrij eenvoudig. Het onderhoud (updaten van WordPress, thema’s en plugins) en het maken van backups zijn wel wat ingewikkelder. Enige technische kennis is hierbij wel mooi meegenomen. Als je je WordPress website laat maken door een media bureau, bieden zij vaak wel een onderhoudspakket aan.
4. Kan je ook een webshop maken met WordPress?
Jazeker dat kan. WordPress in combinatie met WooCommerce. WooCommerce is de plugin, waarmee je van je website een webshop kunt maken. De basis blijft hetzelfde, alleen WooCommerce geeft je de mogelijkheid om producten toe te voegen, bestellingen te beheren, verzendmethoden in te stellen en betaalmethoden toe te voegen. Het zelf maken en beheren van een webshop is wel wat complexer dan een website.
5. Zijn WordPress websites veilig?
WordPress websites zijn zeker veilig. Zorg er wel voor dat je sterke wachtwoorden gebruikt om in te loggen in de WordPress admin omgeving. Je moet er ook wel voor zorgen dat je WordPress regelmatig update. Er komen bijna maandelijks updates uit, en die zijn er niet voor niets. Zorg er dus voor dat je WordPress, het thema en de plugins regelmatig update. Dit houdt je website veilig. Het installeren van een veiligheidscertificaat (SSL-certificaat) is ook een must. Dit is erg belangrijk, om de gegevens van jouw bezoekers te waarborgen. Een veiligheidscertificaat geeft jouw website ook een betere ranking in de zoekmachine resultaten.
Tot slot: zorg ervoor dat je regelmatig backups maakt van je website of webshop, zodat mocht er onverhoopt toch iets gebeuren je in ieder geval een back up hebt.
6.Zijn gratis thema’s minder goed dan betaalde thema’s?
Nee hoor, dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn genoeg goede gratis thema’s te vinden. De gratis thema’s hebben meestal wel wat minder functionaliteiten. Zelf werk ik wel altijd met betaalde thema’s zoals Enfold. Het voordeel van een betaald thema is dat ze vaak een erg goed support forum hebben, waar heel veel informatie te vinden is. Mocht je vraag er niet tussen staan, dan kun je hem altijd op zo’n forum stellen, en heb je binnen een mum van tijd antwoord op je vraag. Vaak zijn er ook wel betaalde thema’s te vinden die specifiek aan jouw wensen voldoen. Heb je bijvoorbeeld een uitzendbureau, dan zijn er vaak betaalde thema’s te vinden waarbij er al functionaliteiten inzitten als een vacaturebank.
7. Wat zijn WordPress plugins precies?
Een WordPress plugin is een op zichzelf staand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan je website, webshop of blog. Plugins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van je website uit te breiden. Je kunt hierbij denken aan boekingssystemen, plugins om back-ups van je website mee te maken of om een meertalige website mee te maken. Er zijn tienduizenden gratis plugins die je via het WordPress dashboard gemakkelijk kunt installeren.
8. Kan ik makkelijk zelf een WordPress website maken?
Zonder enige kennis op het gebied van website ontwikkeling, is het niet eenvoudig om zelf een WordPress website te maken. Er komt beste veel bij kijken, als je hieraan begint. Ben je erg handig met computers of ben je een autodidact, dan moet het je wel gaan lukken. In dit artikel leg ik je uit, hoe je in 9 stappen zelf een succesvolle WordPress website kunt maken.
Heb je nog meer vragen over WordPress?
Neem geheel vrijblijvend contact met me op.